LMI

LMI (Live Mains Insertion) is de sleufloze techniek waarbij een nieuwe, kunststof gasleiding onder druk in de bestaande leiding wordt geschoven. Infra Elite levert, als exclusieve partner van Steve Vick in Nederland, het materiaal en materieel voor deze innovatieve techniek. Ook leiden wij aannemers op om zich te certificeren voor deze techniek. Dit is een vereiste om zelfstandig LMI toe te passen. Infra Elite voert LMI ook uit als aannemer.

Doordat de percelen tijdens de werkzaamheden grotendeels aangesloten blijven, ondervinden eindgebruikers gedurende de sanering van zowel hoofd- als aansluitleidingen minimale overlast. Omdat het graafwerk wordt geminimaliseerd is er minder milieuschade, verkeershinder en werkoverlast. Bovendien wordt er om diezelfde reden een significante kostenbesparing gerealiseerd. Infra Elite inzetten voor jouw LMI-project? Neem dan nu contact op.

LMI in 3 stappen

 • 01 Hoofdleiding

  Er wordt begonnen met het onderbreken van de leiding. Op de oude leiding wordt een glandbox gemonteerd. Dit is een soort eindkap met aan de binnenzijde een gasdicht membraan. Met behulp van een invoer tool, die op praktisch iedere graafmachine te monteren is, wordt de nieuwe leiding door het membraan in de bestaande leiding geschoven. De nieuwe leiding, opgerold op een speciale haspelwagen, zal zich gaan vullen met gas. Na het inschuiven wordt de leiding losgekoppeld van de haspel en gemonteerd op de bestaande leiding.

 • 02 Aansluitleidingen

  Voor het overnemen van de aansluitleidingen wordt een speciale afdichting (insertion seal) in de annulaire ruimte aangebracht. De over te zetten woning wordt hierdoor gasloos gezet, de oude leiding onderbroken en vervolgens overgezet op de nieuwe kunststofleiding. Een complete sanering van de aansluitleidingen behoort hierbij ook tot de mogelijkheden.

 • 03 Afronding

  Wanneer alle aansluitleidingen zijn gesaneerd of overgezet, wordt de speciale gaskop teruggewonnen en wordt tegelijkertijd de kunststofleiding ingebouwd in het bestaande net. Na afwerking van de werkgaten is het werk gereed en is niet alleen de hoofdleiding gesaneerd, maar zijn ook alle aansluitingen overgezet of vervangen.

De voordelen van LMI

Behalve onderstaande voordelen biedt LMI een oplossing voor de beperkte beschikbaarheid van technisch personeel op de huidige markt doordat er dankzij een efficiënte uitvoering minder “handjes” nodig zijn.

 • Tot 4 x sneller
 • Minimale overlast, maximale veiligheid
 • Beter voor milieu
 • Kostentechnisch aantrekkelijk

Ontdek ook onze andere sleufloze technieken

Relinen

Foamen

Kobus